Пловдив, ж.к. Тракияул. Вълко Шопов 14 +359 896 784 989

ДВИГАТЕЛ И ТРАНСМИСИЯ

 

Сменявайте маслото си своевременно, 90% от дефектиралите мотори са заради отлагания от нередовна смяна на масло и въздушен филтър.

Не карайте с по малко от 1500об/мин. Колкото по високи оборотите толкова по добро е мазането и охлаждането. Особено при дизеловите Мотори не се натрупват сажди в ауспуха и турбото.

Причини за смесване на гориво с маслото:

Ако откриете гориво в маслото на двигателя, това е признак за потенциални проблеми. Част от тях може да са свързани просто със стила и продължителността на шофиране, други обаче може да предвещават по-сериозни ремонти.

 • 1. От по-леките проблеми може да е фактът, че просто не карате достатъчно дълго време. Ако често пътуванията ви са под 20-тина минути и след това колата стои над час неподвижна, тя не може да достигне оптимална работна температура. Всичко това качва разхода и то най-вече заради недобре изгорено гориво. Ще подобрите ефекта, ако карате малко по-дълго време.

 • 2. Проверете свещите. Ако са твърде стари или повредени, не работят ефективно и това води до неизгаряне на гориво. Излишъкът ще се смесва с маслото на двигателя.

 • 3. Проверете инжекторите или карбуратора. Ако са с повредени уплътнения например ще доставят твърде много гориво до двигателя, което няма да може да изгаря пълноценно и ще се смесва с маслото.

 • 4. Ако всичко е наред, заведете колата за измерване на компресията. Ако тя е твърде малка в даден цилиндър, проблемът там е гарантиран и ще трябва по-сериозно вглеждане в него от специалист.

   

Как работи моторното масло

 • Основната цел на моторното масло е да смазва движещите части на двигателя. Без него те ще се трият на сухо и ще се износят изключително бързо, ще прегряват лесно и дори могат да се счупят. Без качествено моторно масло напрактика бавно, но сигурно, убивате двигателя на автомобила си.

 • Моторното масло има и почистваща двигателя функция. В добрите продукти са добавени специални почистващи смеси, които разтварят и премахват остатъчните елементи, породени от впръскването на гориво и въздух и тяхната последваща експлозия. То разполага и с добавки за елиминиране на вредни за двигателя киселини. Освен това маслото действа и като уплътнение, което допълнително спомага за постигане на оптималните стойности на двигателя. То защитава блока и от корозия. С течение на времето обаче маслото се замърсява и трябва да се смени. В противен случай се рискува пресичането му и вместо да помага на двигателя, то ще започне да му пречи. Ако се сменя според указанията на производителя, няма да имате проблеми и двигателят ви ще е винаги чист и в оптимално здраве.

Какви видове има

 • Моторното масло се предлага в три основни категории: обикновено (натурално), синтетитчно и полусинтетично. Обикновеното е произведено от нефт и изцяло органични продукти. Синтетичното е съставено само от изкуствени смеси и елементи, част от които са създадени на базата на петролни продукти. Полусинтетичното масло е смес от синтетично и обикновено масло.

Какво означават индексите

 • Сигурно сте забелязали, че маслата имат различни индекси, например 10W-40, 5W-30 и т.н. Те означават гъстотата на маслото. Първият индекс символизира гъстотата на маслото при зимни температури. Колкото по-нисък е индексът, при толкова по-ниски температури то ще бъде „по-тънко”, което е важно за запалването на двигателя зимата. Самото число е температурата по Фаренхайт и може да бъде 5, 10, 15 и в редки изключения – 20. Второто число е рейтинг на гъстотата на маслото при нормална работна температура на двигателя. То може да бъде от 20 до 60. По-висока стойност означава по-гъсто масло. Затова е важно да се съобразявате с изискванията на производителя на двигателя.

   

Разлики между бензин и дизел

Главни разлики

Дизеловият двигател използва значително по-голяма компресия от своя бензинов събрат. По този начин той постига по-голяма ефективност и повече мощност от същия по обем бензинов двигател. Основната разлика между двата типа е, че при „дизела” въздухът се компресира от буталото преди горивото да бъде добавено към сместа. При „бензина” въздухът и горивото се смесват и след това буталото ги компресира заедно. Затова при бензиновите двигатели има свещ, която подава искра, за да запали безина. При дизеловите няма нужда от такава, тъй като самото компресиране на въздуха е достатъчно, за да възпламени горивото, когато то бъде впръскано в точния момент директно в цилиндъра.

По-малки разлики

Някои дизелови двигатели разполагат с т.нар. подгряващи свещи. Тъй като при дизеловия двигател компресията е по-голяма, както и отделяната топлина, той трябва да бъде от значително по-здрав и плътен материал от бензиновия, който по-бавно се затопля. Така той е по-труден за студен старт, тъй като студът може да не позволи ефективно компресиране на въздуха. Подгряващите свещи загряват наличния въздух в цилиндрите и улесняват неговото компресиране. По този начин двигателят се стартира по-лесно при студено време. При по-новите и големи дизелови агрегати, подгряващите свещи са заменени с интелигентен компютър, който, на базата на данни от редица сензори, променя времето на впръскване на горивото. Така въздухът може да бъде компресиран повече, което отделя и по-голяма топлина, достатъчна за възпламеняване.

 

6 признака за проблем в двигателя

 • Обикновено разбираме за проблеми в двигателя, едва когато те вече са напълно очевидни. Но това не означава, че не е имало признаци за наличието им далеч преди това. Представяме ви няколко признака, които може да определите посредством редовните проверки за нивото на маслото в двигателя.

 • 1. Прекалено плътно масло по пръчката. Ако маслото не е тънко, а е гъсто и дори като желе, това е признак, че в двигателя се образуват утайки и той не се омаслява равномерно.

 • 2. Ако прокарате няколко капки от маслото през пръстите си и усетите метални стружки, може да сте сигурни, че скоро ви очаква много сериозен проблем.

 • 3. Ако вместо стружки, по пръстите ви има малки частички като от сито например, това е признак, че масленият филтър вече е запушен и е за смяна.

 • 4. Ако маслото е прекалено рядко или бледо, това е признак, че то взаимодейства с вода. Друг начин да проверите това е да погледнете долната страна на капачката за доливане на масло, ако то е кремовидно, почти сигурно е примесено с вода.

 • 5. Нивото на маслото постоянно е ниско. Възможно е някое уплътнение да е „изпуснало” и маслото да изтича или двигателят да  го „яде”. Ако е второто, обикновено ще бъде съпроводено със син пушек от ауспуха.

 • 6. Маслото е с мехурчета или прилича на пяна. Това е признак, че има прекалено много масло в двигателя. Мехурчетата пречат и за равномерното омасляване на всички елементи, което може да доведе до по-сериозни последствия.

   

Възможни причини за шумове

 • Както всяка машина и автомобилът не е защитен от странни шумове и поведение. Различните звуци, които издава колата, могат да бъдат лесен начин за диагностицирането на евентуални проблеми, на които трябва да се обърне внимание. Да видим някои от най-честите шумове и за какви проблеми загатват те.

 • 1. Гърмене на ауспуха. Звучи като изстрел от огнестрелно оръжие. Обикновено означава лошо и непълноценно изгаряне на горивото, което може да бъде породено от лош синхрон на запалване на горивото или течащи уплътнения на клапаните.

 • 2. Тракане на двигателя. Най-безболезненото е ниско ниво на маслото или просто то е неподходящо за двигателя и трябва да се смени. Но може да значи и доста по-сериозен проблем и затова е добре да се провери навреме.

 • 3. Виене от двигателя. Вероятен разхлабен ремък и/или ролка. Необходима е смяна възможно най-бързо.

 • 4. Съскащ звук от двигателния отсек. Възможен спукан маркуч или повредено уплътнение.

 • 5. Тракащо колело. Хубавият вариант е да бъде камъче или друг обект, който е заклещен в грайфера на гумата или разхлабен тас. По-лошият е проблеми по механиката, което ще наложи влизането на колата в сервиз.

 • 6. Силно скърцане при запалването на двигателя или ускорение. Разхлабен и приплъзващ се ремък, който трябва да бъде затегнат или сменен.

 • 7. Промяна на шума от двигателя при завъртане на волана. Обикновено сигнализира, че течността за хидравликата на кормилната рейка е малко и трябва да се долее още.

   

5 причини за липса на компресия в цилиндрите

 • Липсата на компресия в цилиндрите на двигателя предвещава скъпи ремонти. Поне това е първата ни реакция. Но понякога ремонтът може и да е сравнително лесен. Има няколко причини, които може да доведат до осезаема загуба на компресията.

 • 1. Блокирали клапани. Ако един или повече клапани блокират в отворена позиция, цилиндърът ще загуби цялата си компресия. Причините за това може да са много, от износени водачи, до повредени пружинки, повдигачи и т.н.

 • 2. Повредена гарнитура. Ако гарнитурата на главата се е износила, тя няма да уплътнява добре и резултатът ще е намалена компресия. А ако гарнитурата е доста зле, може да доведе и до пълна загуба на компресия. За подобен проблем ще подсказва и евентуално смесване на масло и антифриз, бял или син пушек от ауспуха, вода в маслото.

 • 3. Повредена глава или блок. Един от по-скъпите и неприятни ремонти. Обикновено за наличието на подобен проблем подсказва честата наложителна смяна на гарнитура на главата. Обикновено пукнатините са микроскопични и така налягането спада бавно и откриването на проблема е по-трудно. Ако двигателят е прегрявал дори веднъж в историята си обаче, щателна проверка е препоръчителна.

 • 4. Уплътнение на буталата. Всяко бутало си има уплътнение. Ако то е износено или повредено, компресията ще се наруши. Често срещан проблем при по-старите двигатели.

 • 5. Повредено бутало. Ако всичко изброено до тук е наред, остава един от най-сложните и скъпи ремонти – повредено бутало. Може да бъде само спукано или дори изкривено. Но ако и буталата са наред, тостават водачите им, свързващите елементи или коляновият вал.

   

5 причини за вибрации в купето

 • Ако има силни вибрации в купето, когато колата работи на място, това е признак за проблем. Причините за това могат да са доста.

 • 1. Двигателят работи на твърде ниски обороти. Възможно е да се е повредило стъпковото моторче или компютърът да подава грешни стойности.

 • 2. Двигателят не работи ефективно. Повредена свещ, инжектор, дюза, клапан, всичко това може пречи на правилната работа.

 • 3. Износени или повредени тампони на двигателя. Те трябва да абсорбират по-голямата част от вибрациите, но с времето се износват и тази им функция изчезва.

 • 4. Загуба на компресия. Ако двигателят не може да поддържа добра компресия, той започва да работи неравномерно и дори да се тресе, ако загубата е по-сериозна.

 • 5. Сериозна повреда на двигателя. Изкривено бутало, износен лагер, повреден вал, всичко това е съпроводено с увеличени вибрации.

   

Как работи изпускателната система

 • Изпускателната система е ключов елемент за добрата работа на двигателя. Ефективното отвеждане на изгорелите газове от двигателя може дори да увеличи неговата мощност. Как нещо толкова просто на вид като няколко метра тръби има такава важна роля?

 • Основни елементи

 • В действителност изпускателната система се състои от доста повече елементи от тръби и гърнета. Пръв по редицата е специален клапан, който се отваря в определен момент от работата на двигателя и позволява излизането на изгорелите газове от него. След това те се отправят към всмукателния колектор, който „събира” газовете от всички цилиндри и ги отвежда в първата тръба. Тя ги отвежда под купето. Според модела и възрастта на автомобила, в края на тази тръба може да е разположен катализатор. Елементите в него се нагряват от топлината на газовете и изгарят редица от вредните частици в тях. След катализатора газовете отново се събират в една тръба, която достига до гърнето. Основната цел на гърнето е да заглушава шума чрез редица бариери. След гърнето е и последната тръпа, ауспухът, който извежда газовете извън автомобила.

 • Допълнителни елементи

 • За да се намалят вибрациите и да се увеличи комфортът в автомобила, изпускателната система в действителност не е завинтена към купето, а виси от него на специални куки. Между тръбите и купето има стоманен или алуминиев лист, който го изолира от топлината на нагорещените тръби. По-новите автомобили разполагат и с редица сензори по пътя на газовете, които следят за оптималната работа на изпускателната система, както и за цялостната работа на автомобила.

 • Различни конфигурации

 • В зависимост от автомобила и неговия двигател, изпускателната система може да варира в своята конфигурация. Тя може да бъде съставена от по един елемент, или да бъде разделена на два самостоятелни възела всеки със свой катализатор, гърне и сензори. Други по-екологични автомобили, може да разполагат с два катализатора един след друг, трети да имат две гърнета и т.н. Различната конфигурация на изпускателната система може да промени осезаемо поведението на двигателя. Тръби с малко по-голям диаметър например могат да увеличат дебита на системата и по-бързото отвеждане на повече газове да увеличи мощността на двигателя. От друга страна, твърде големите тръби могат да нарушат налягането на системата и тя да стане по-неефективна.

   

Дум от ауспуха

 • Димът, който излиза от ауспуха, може да бъде използван за откриване на потенциални проблеми в автомобила ви. В зависимост от неговия цвят, може да се насочите към различни елементи от двигателя.

 • Черен пушек

 • Черният пушек обикновено е признак за твърде много въздух в горивната смес. Възможни проблеми:

 • 1. Замърсен въздушен филтър.

 • 2. Задръстен или разстроен карбуратор.

 • 3. Дефектирала горивна помпа.

 • 4. Замърсени свещи.

 • Бял пушек

 • Излизането на бял пушек веднага след запалването на двигателя е нормално. Обикновено това е кондез, който се изпарява. Ако това продължи и по-късно обаче е признак за проблеми:

 • 1. Гарнитура на главата.

 • 2. Теч на охладителна течност.

 • 3. Спукан блок.

 • 4. Изкривен цилиндър или бутало.

 • 5. Остарели уплътнения.

 • Син пушек

 • Най-честата причина за наличието на син дим е масло, навлизащо в цилиндрите.

 • 1. Остарели уплътнения.

 • 2. Наличие на син дим още при стартиране на двигателя може да е признак и за износени водачи на клапаните или техните уплътнения.

 • 3. Може да означава още износване на буталото.

 • 4. Задръстен маслен филтър.

 • 5. Твърде много масло в двигателя.

   

Ако не можем да запалим

 • Всеки шофьор го е изпитвал: влиза в колата, намества се удобно, слага ключа в стартера, завърта и... тишина. Вместо очаквания старт на двигателя, той издава няколко жални звука или не реагира изобщо. Проблемът може да бъде съвсем малък, но и много сериозен. Нека видим какво да правим, ако колата не пали:

 • 1. Най-често причината е слаб акумулатор, но дори да сте сигурни, че той е добре, проверете терминалите му. Може да са корозирали или прекалено зацапани и да не правят добър контакт.

 • 2. Проверете бушоните. Често се случва някой от тях да не дава контакт и при леко побутване "да се оправи".

 • 3. Завъртете ключа в първа позиция (преди контакт). Ако лампата за акумулатора не светне изобщо, най-вероятно стартерът е проблемен.

 • 4. Проверете дистрибуторната капачка. Свалете я и вижте дали вътре няма конденз. Проверете я и за пукнатини или други повреди.

 • 5. Проверете кабелите и датчиците на електрическата система, както и на горивната помпа.

 • 6. Възможно е (макар и по-рядко) горивният филтър да е запушен и да не може да предостави достатъчно гориво на двигателя.

 • 8. Проблем в главния компютър. Възможно е да има грешка в компютъра. Разкачете акумулатора за 20-тина минути и го закачете отново. 

 • 9. Уверете се, че имате гориво в резервоара.

 • Ако нищо не помогне, обърнете се към професионална помощ.

   

Как работи съединителят

 • Съединителят е основен компонент в предаването на мощността на двигателя към колелата. Чрез него двигателят и трансмисията могат да се свързват и разкачат при необходимост. А за автомобилите, тази необходимост е всеки път, когато трябва да се смени предавка.

 • При натискане на педала, съединителят се „отлепя” от трансмисията и така тя вече не е свързана с двигателя. По този начин тя не е натоварена и шофьорът лесно може да смени предавката. През това време двигателят работи на празен ход. При отпускането на педала, съединителят отново съединиява трансмисията и двигателя.

 • В основата си съединителят представлява голяма, кръгла и сравнително тежка плоча. Самото й устройство често варира при различните производители, които намират свои решения на отделните проблеми. В основата си, съединителят трябва да създава триене чрез въртенето си. Затова с времето той се износва и се налага смяната му. При неправилното му ползване (продължително каране на полусъединител, често приплъзване, рязко потегляне и др.) износването му се случва доста по-бързо.

   

Предавателно число на скорости

 • Сигурно сте забелязвали цифрови отношения, записани до всяка предавка. Например 1-ва предавка – 2.79:1, 2-ра предавка – 2.07:1 и т.н. Това е т.нар. предавателно число. Чрез него можем да разберем отношението на оборотите на двигателя спрямо тези на трансмисията на всяка предавка.

 • Съотношение 2.79:1 означава, че двигателят прази 2.79 оборота за всеки 1 оборот на трансмисията. Колкото по-голямо е отношението, толкова повече мощност се „изцежда” от двигателя. Така е по-лесно за потегляне от ниска предавка.

 • Основната цел е отношението да бъде такова, че двигателят да се поддържа в близост до пиковия си въртящ момент, независимо от скоростта. По-голямо отношение в ниските предавки (1-ва, 2-ра) ще се отрази с „по-жива” кола при маневриране. Удобно в града. Това обаче ще изисква и по-високи обороти, което ще натоварва допълнително двигателя. По-малки разлики ще подобрят ускорението на автомобила, когато е в движение и дори могат да увеличат максималната му скорост. За сметка на това обаче, на по-ниските предавки ще се чувства „по-слаб”.  

   

5 признака за проблем с трансмисията

 • Трансмисията е ключов елемент от автомобила и е подложена на големи натоварвания. Затова проблеми с нея не са изключени. Обикновено трансмисиите започват да „подсказват” за трудностите, които изпитват доста рано. Нито един от тези признаци не трябва да се подценява.

 • 1. Теч на масло. Дори леко сълзене подсказва наличие на проблем. Проблемът е, че ще трябва да спрете колата на канал, за да проверите. Видите ли капки по земята, проблемът не търпи отлагане.

 • 2. Повечето автомобили вече имат лампи на таблото, които оповестяват за проблем с трансмисията и/или двигателя. Ако светне лампата за проверка на двигателя, но не откривате проблеми с него, вероятната причина е съединител или трансмисията.

 • 3. Вибрации или хъркащи звуци. Дори при напълно натиснат съединител, чувате леко хъркане на скоростите при включването им. Ако имате късмет, просто трябва да се регулира съединителят. При по-лошия вариант става дума за износени синхронизатори и/или нужда от настройка на свръзките на самия лост и предавки. При автоматични трансмисии трудно ще усетите хъркане, но пък превключването на предавките ще стане по-неравномерно.

 • 4. Виене, тракане или други неприятни звуци. Конкретния тип зависи от типа на скоростната кутия, проблемът с нея и дори производителят й. Но едно е винаги ясно – чуете ли подобни звуци от скоростната кутия, очаква ви ремонт. Ако побързате, може да си спестите той да се превърне и в доста скъп ремонт.

 • 5. Проблеми при превключването на предавките или липса на реакция след превключването им. Например вместо да продължи с ускорението си, автомобилът сякаш форсира двигателя, но мощността не отива към колелата. Възможно е и лостът да „изпадне” от предавката и да се върне в неутрална позиция. При автоматиците проблемът ще се изразява и със забавена реакция при превключването между паркинг, неутрална или движение. Понякога може просто режимът да се смени по-бавно или изобщо да не се активира.

   

6 признака за проблем в трансмисията

 • Предавателната кутия, или както е известна на разговорен език, скоростната кутия, дава редица предварителни „предупреждения” преди да се повреди напълно. Ако не знаете какво да очаквате обаче, тези предупреждения могат да останат незабелязани. Ето няколко признака за проблем в трансмисията.

 • 1. Ако при смяна на предавките се чува „хъркане” или стържене, синхронизаторът е започнал да се „предава”. Ако предавките „изскачат” от позицията си, ситуацията вече е сериозна.

 • 2. Ако смяната на предавките е по-трудна от преди, е възможно маслото на кутията да е за смяна или неговото ниво да е прекалено ниско.

 • 3. При автоматичните предавателни кутии също може да се сменят по-трудно режимите на работа или да има твърде много шум при смяната на предавките, ако маслото е недостатъчно или за смяна.

 • 4. Ако предавките „приплъзват” проблемът може да е и при съединителя, който не успява да ги задейства коректно.

 • 5. При автоматичните кутии може да усетите и мирис на изгоряло от маслото на трансмисията, когато го проверявате. Това е признак за прекалено голямо триене на компонентите и може да се наложи подмяна на елементи.

 • 6. Ако смяната на предавките при автоматична предавателна кутия изостава или се забавя, това може да е проблем при някой от сензорите, а не в самата кутия.

 

BOSCH

iNJECTION SYSTEMS

Най-голямото предимство на Common Rail системата се състои в множеството възможности за адаптиране на цикъла на впръскване и на времето на впръскване.

Виж още

 

Къде да ни намерите

ул. "Вълко Шопов" № 14
гр. Пловдив
тел./факс:032 963 486
GSM: 0896 784 989
E-mail: automotors_f@abv.bg