Пловдив, ж.к. Тракияул. Вълко Шопов 14 +359 896 784 989

ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ИНСТАЛАЦИИ

 

 

Грижи за акумулатора през зимата

Студените зимни сутрини водят до доста проблеми на акумулаторите. Особено, ако вашият акумулатор е по-стар, не само, че ще имате проблеми с паленето, а може и изобщо да не запалите. С малко допълнителни грижи може да си спестите проблемите.

 • 1. Уверете се, че нивото на електролита е достатъчно. Повечето акумулатори позволяват доливане, което се прави с дестилирана вода. Важно е плочките да са добре покрити с течност, но и тя да не е твърде много.

 • 2. Почистете конекторите на акумулатора. За целта използвайте ситна шкурка, за да свалите всичкото окисляване от конекторите. Почистете и клемите на кабелите.

 • 3. Проверете дали акумулаторът е стабилно захванат на мястото си. Ако не е, силните вибрации по време на движение могат да повредят плочките и да намалят ефективността на акумулатора.

 • 4. Проверете дали клемите са здраво завинтени за конекторите на акумулатора. Добрият контакт е много важен за доброто зареждане на акумулатора.

   

Ксенонови светлини

 • Ксеноновите светлини са доста популярни и има защо. За пръв път те се появяват в автомобилите на BMW през 1991г. Днес те са налични за почти всички нови автомобили, като във все по-голяма част от тях се предлагат и серийно.

 • Ксеноновите крушки работят на различен принцип от халогенните. Те са по-енергоефективни, но и много по-ярки и излъчват близо 3 пъти повече светлина. Силната яркост обаче води до друг проблем и това е заслепяването на останалите шофьори и участници в движението. Проблемът е особено изразен при автомобилите с допълнително монтирани ксенонови светлини със съмнителен произход и неправилно регулиране. Замърсените стъкла на фаровете също допълнително влошават проблема.

 • Затова според европейските директиви, всички автомобили с ксенонови светлини трябва да разполагат и със система за измиване на фаровете. Те трябва да са оборудвани и със система за автоматично регулиране на нивото на фаровете.

 • Като страна член на ЕС, тези директиви важат и у нас и трябва да се съобразите с тях преди да се решите да конвертирате халогенните си светлини към ксенонови.

   

Как да освежим фаровете

В днешно време стъклата на повечето автомобили са пластмасови. Освен по-леки, те се справят по-лесно с всички камъчета, които постоянно удрят предницата на автомобила в движение. С течение на времето обаче пластмасата пожълтява, замъглява се и като цяло разваля визията на колата и още по-важно: не разпръсква светлината от фаровете правилно. Възстановяването на оригиналния им вид е лесно. Не, може и да не купувате нови. Ето как да освежите старите:

 • 1. Свалете фаровете от колата. Процедурата е лесна при повечето автомобили, а и ще ви е по-удобно да работите. В противен случай ще трябва да облепите част от предницата на колата с вестници и хартиено тиксо.

 • 2. Почистете фаровете с вода и сапун и след това ги подсушете.

 • 3. Натопете парче шкурка номер 1000 в чаша студена вода за няколко минути.

 • 4. Отново намокрете фаровете и минете с шкурката по хоризонтала. Уверете се, че шкурката и фаровете са мокри. Не „стържете” на сухо.

 • 5. Вземете следващата по ситност шкурка и шкурете по вертикала. Уверете се, че шкурката и фаровете са мокри през цялото време.

 • 6. Със следващата по ситност шкурка минете по хоризонтала. После със следващата по ситност – по вертикала и така докато стигнете до най-фината шкурка.

 • 7. Отново измийте фаровете с вода и сапун и ги подсушете.

 • 8. Полирайте ги с полираща паста, за да им придадете заводски вид.

   

Как да регулираме фаровете

Правилно регулираните фарове са изключително важни. Ако светлината не е насочена коректно няма да използвате максималния им капацитет за осветяване на пътя и може да заслепявате останалите участници в движението. Всичко това са предпоставки за сериозни произшествия, които лесно могат да бъдат избегнати, ако фаровете ви са регулирани. Ето как да го направите:

 • 1. Паркирайте автомобила с предницата към стена, на около 50-70 см. от нея и включете фаровете.

 • 2. С цветно тиксо отбележете с Х точните места, където попада снопът светлина от всеки фар. (Ще трябва да го направите отделно и за дългите светлини, ако са на самостоятелни крушки)

 • 3. Свържете центровете на двата хикса с дълга лента тиксо.

 • 4. Дръпнете колата назад с около 10 метра.

 • 5. Всеки фар разполага с винтове за регулиране, които може да завъртите с отвертка. При някои автомобили вместо винтове има по-удобни ръкохватки, които позволяват регулиране на ръка.

 • 6. Светлината от десния фар трябва да остане в центъра на своя Х. Ако не е там, регулирайте фара, докато светлината попадне на мястото си.

 • 7. Светлината от левия фар трябва да бъде на около ¼ от разстоянието между двата хикса под своя маркер. По този начин няма да заслепявате останалите шофьори.

   

Въздушните възглавници

 • Въздушните възглавници вече са задължителна част от оборудването на всеки автомобил. В действителност концепцията им е доста по-стара, като се появява в авиацията още през Втората световна война. През 80-те години на 20. век те постепенно започват да навлизат в автомобилната индустрия. Основната идея на въздушните възглавници е да осигурят мека повърхност, която да предпази пътуващите от твърдите и остри елементи в автомобила при катастрофа. За да се случи това, се грижат няколко системи.В основата на всичко е специален сензор, който е монтиран в автомобила. Стандартно той е настроен да се задейства, когато усети удар със сила равна или по-голяма от тази при удар в тухлена стена с около 20 км/ч. Когато бъде засечен такъв удар, сензорът изпраща сигнал до устройството, което надува въздушната възглавница. В него има специални вещества, които при подаден сигнал се смесват и реагират изключително бурно. Резултатът от химичната реакция е азот, който надува самата възглавница. Реакцията е толкова бурна, че типичният еърбег изскача от волана с около 320 км/ч. Самата възглавница е изработена от здрав, тънък найлон, който разполага и с малки дупчици. Именно от тях азотът излиза, а „бегът” спада бързо след надуването си и позволява движение на пътника/шофьора. Възглавниците са третирани с талк, за да не залепват, докато са в режим на съхранение.

 • Тъй като възглавниците изскачат с голяма скорост, те могат и да наранят. Затова е препоръчително да се държите на максимална дистанция от тях - например на около 25-30 см. Именно затова са важни детските столчета за малки деца. Да не говорим за задължителните за всички пътници колани.

 • Разбира се, ние ви пожелаваме никога да не виждате нагледна демонстрация на действието на въздушните възглавници и се надяваме единственият ви по-близък досег с тях да бъде само чрез този текст.

   

4 интересни защити за автомобил

Автомобилите са доста скъпо имущество, което реално просто оставяме на улицата. За да сме малко по-спокойни, че ще намерим колата си там, където сме я оставили, е добре да я оборудваме с добра алармена система. Простата сирена не е достатъчна защита. Затова нека да разгледаме няколко по-сложни системи за сигурност, които се предлагат на пазара.

 • 1. Commando FM-870– в комплекта получавате отделно дистанционно, чрез което може да отключвате и заключвате вратите, да стартирате и спирате двигателя при  това от разстояние 762 метра. Има и отделно малко устройство с LCD дисплей, което показва моментното състояние на колата. Може да следите за влизане с взлом, стартиране на двигателя, отваряне на багажника, дори удари по купето. Разбира се има и сирена за самия автомобил.

 • 2. Viper 1002– има по-малък обсег от предното предложение – 402 метра. За сметка на това сензорите могат да реагират дори на натиск върху автомобила, като може да контролирате и светлинна и/или звукова аларма. В комплекта има и специално устройство, което не позволява стартиране двигателя дори с ключ, ако то е активирано.

 • 3. Cobra 8510– имобилайзър, който се активира автоматично при изключването на двигателя. Може да бъде изключен само с един от двата специални ключа в комплекта. Позволява да бъде комплектован и с GPS тракер на Cobra за още по-голяма сигурност.

 • 4. CobraTack 5– комбинира няколко системи в една. Получавате карта, която осигурява достъп до автомобила само за вас. Когато тя е извън автомобила, системата се активира и започва постоянно следене на състоянието му. Ако бъде преместен, веднага информира център за сигурност.Освен GPS следене, има и имобилайзър на двигателя и изключването му от разстояние. За допълнителните услуги обаче трябва да се заплаща годишна такса от над $300, така че те са по-подходящи за скъпи автомобили.

   

Климатикът на автомобила

 • Климатикът вече се приема за даденост. Той е задължителна част от оборудването на всеки автомобил. Като такава трябва да сме запознати и с него. Затова нека да разгледаме как работи той.

   

 • Основни компоненти

 • Климатикът се състои от няколко основни компонента: компресор, кондензатор, изпарител, предпазен клапан. В някои автомобили климатикът разполага и със собствен радиатор.

   

 • Принцип на работа

 • Всичко започва с компресора. Той компресира охладителния газ (фреон в повечето случаи, макар че има и нови еко алтернативи). От компресирането, газът се нагрява значително. След това той се изпраща до кондензатора и серия тръби като по този начин горещината се отделя от него. Охлажаднето води до втечняване на газа. Втечненият газ отива в друг контейнер (изсушител), който отделя влагата от него. След това той преминава през предпазния клапан и влиза в изпарителя. Там вентилатори издухват хладния въздух, който се отделя от газа и го вкарват в купето. Междувременно газът се загрява и се връща обратно в системата за ново компресиране. Ако автомобилът има и допълнителен радиатор, ще премине през него за нормализиране на температурата, преди да навлезе отново в компресора.

 

BOSCH

iNJECTION SYSTEMS

Най-голямото предимство на Common Rail системата се състои в множеството възможности за адаптиране на цикъла на впръскване и на времето на впръскване.

Виж още

 

Къде да ни намерите

ул. "Вълко Шопов" № 14
гр. Пловдив
тел./факс:032 963 486
GSM: 0896 784 989
E-mail: automotors_f@abv.bg