Пловдив, ж.к. Тракияул. Вълко Шопов 14 +359 896 784 989

КУПЕ И ИНТЕРИОР

 

Как да поддържаме гумите добре

Поддържането на правилното налягане в гумите не е единствената необходима грижа. Ако искате гумите ви даса в добро състояние и да изглеждат отлично максимално дълго време, трябва да положите още малко допълнителни грижи за тях. Ето няколко начина, които ще накарат гумите ви да заблестят от чистота.

 • 1. Спрей. Един от най-лесните и популярни начини. Просто пръскате гумите със специален за целта спрей и ги забърсвате с кърпа. Недостатъкът е, че не е особено траен.

 • 2. Гел. Малко по-скъп от спрея, но и значително по-устойчив. Изисква малко повече усилия и търкане, за да бъде разнесен равномерно, но допълнителните усилия си заслужават.

 • 3. Класически метод. Сапун/веро, гъба, вода и здраво търкане. Ще приведе гумата в реалния й вид, така че ако е стара и избеляла, може да ви изненада неприяно. Но е добро начало, което ще позволи по-добра основа на съответния продукт, а и ще ви улесни в оформянето на очакванията си след третирането с него.

 • 4. Ако вече сте ползвали някой подобен продукт, може да сте останали крайно недоволни от резултата. Причината за това е, че гумите имат различни смески, които реагират по различен начин със съответните продукти. Най-доброто решение е просто да пробвате друг продукт. Затова е добре да поразпитате за мнения от приятелите си или най-добре да ги помолите да пробвате с малка част от техния продукт.

   

Как да се грижим за боята

Боята на автомобила е ключова за неговата визия и дори здраве. Ако искаме колата ни да изглежда страхотно и да има здрав екстериор максимално дълго време, трябва да полагаме грижи за боята.

 • 1. Редовно измиване. Очевидно всъщност, но чиста боя – здрава боя. Поне веднъж на седмица-две.

 • 2. Някои мръсотии обаче не могат да чакат толкова време, защото имат значително по-лошо влияние върху покритието от обикновената кал и прах. Това са смолата, размазаните насекоми и птичи... „подаръци”. Те имат корозивно влияние върху лака и боята и затова е добре да се измиват максимално бързо.

 • 3. Камъчетата са следващият проблем, който уврежда боята на автомобила ни. Повечето от тях могат да бъдат премахнати сравнително лесно, като все пак изискват и малко боя в правилната шарка. Ако оставите повредите неоправени, рискувате увреждане на боята и дори поява на ръжда.

 • 4. Пастиране и полиране. Добре е да се прави два пъти годишно с качествени материали. Така осигурявате защита на покритието както от силните слънчеви лъчи през лятото, така и от влагата и солта през зимата.

 • 5. Избягвайте продължителното държане на силно слънце. То ускорява процеса на увехтяване, особено при по-стари и повредени покрития.

   

Неприятна миризма от климатика

По принцип въздухът от климатика трябва да е без мирис или той да е съвсем лек и сладникав. Но понякога мирисът е доста неприятен и натрапчив. Това може да е признак за проблем в системата.

 • 1. Вдигнете капака и разгледайте компонентите на климатика. Проверете за пробиви по маркучите, разхлабени скоби. Ако всичко е добре, проверете антифриза. Ако той е стар и замърсен, може да предава неприятната си миризма в климатика. Особено ако има износено уплътнение по охладителната система и има теч.

 • 2. Ако всичко е наред, разгледайте за други замърсявания в двигателния отсек. Обърнете внимание на филтрите за климатика, отворете ги и ги почистете.

 • 3. Понякога се кондензира влага в системата. Тя остава дълго време и започва да ухае неприятно. Един от начините да се отървете от миризмата е да пуснете климатика за малко, а след това да го изключите и да пуснете вентилаторите за студен въздух да продухат системата и тръбите за няколко минути.

 • 4. Има и специални препрати за ароматизиране на климатика, може да опитате да прочистите системата и чрез тях, но ефектът ще е краткотраен. По-добри резултати ще имате с някоя от първите 3 стъпки.

   

Неравности по ламарините

Неравностите по купето могат да загрозят и най-красивата боя. Освен това са опасни и за самата нея като има вероятност да я повредят с течение на времето, особено, ако се опитате да ги изправите.

 • Зaтова, преди да започнете пребоядисването на колата, е важно да сте се уверили, че всички неравности и вдлъбнатини са елиминирани. Чрез тази техника може да откривате и неравности по самата боя, след като сте готови с нанасянето й. Ето как става това.

 • 1. Вземете силна лампа. Поставете я така, че да се отразява от купето или съответния панел. Разбира се ще се налага да я препозиционирате според съотвения панел, за да си осигурите максимално добро осветяване и отразяване.

 • 2. Наведете се близо до панела и затворете едното око. Сега лесно ще забележите дори най-малките неравности.

 • 3. За да се подсигурите, след това погледнете панела и под ъгъл.

 • 4. Задължително поправете всички неравности преди да се заемете със самото пребоядисване. Така ще си осигурите невероятната визия, която целите.

   

Как да премахнем мириса от цигари

Мирисът на цигари в колата е доста неприятен и дори може да развали потенциални сделки при нейното продаване. Но дори и да нямате такива намерения, със сигурност не ви е приятно всеки път, когато влизате в колата си, тя да ухае на цигари.

 • 1. Почиствайте редовно интериора с прахосмукачка. Никога не задържайте пепел в пепелника дълго време. При възможност изпирайте седалките и стелките.

 • 2. Ако ще пътувате с върли непушачи, оставете купичка с оцет през нощта преди пътуването. Алтернативен вариант е повечко обелки от цитрусови плодове.

 • 3. Поръсете седалките с малко сода за печене и оставете за няколко часа. След това почистете с прахосмукачка.

 • 4. Почистете пластмасовите, дървените и металните повърхности със специални почистващи препарати, пригодени за съотвения материал.

 • 5. Проветрявайте редовно интериора на колата.

 • 6. Посипете кафе в няколко филтъра и ги увийте добре. Поставете пакетчетата на няколко места в купето. Добре е да подложите нещо, за да елиминирате опасността от петна.

   

Предотвратяване поява на ръжда

Ръждата е най-лошото, което може да се случи на всеки автомобил. Всичко друго може да бъде поправено, но веднъж появила се, ръждата се отстранява трудно и се разраства бързо. За щастие добрата поддръжка на автомобила може да предотврати появата на ръжда. Няколко стъпки ще ви се отблагодарят подобаващо в дългосрочен план.

 • 1. Мийте колата редовно. Колкото по-чиста е колата, толкова по-малка е вероятността да се появи ръжда. Използвайте препарат за почистване на автомобили. Под „редовно” имаме предвид поне веднъж месечно, когато времето е хубаво или скоро след няколко дни лошо време.

 • 2. Дръжте колата си в гараж или под покривало. Това ще я запазва суха и чиста и ще намалява влагата.

 • 3. След като измиете колата си, винаги я пастирайте и полирайте. Така тя не само ще изглежда добре и ще запазите боята, но и ще я предпазите от влага и последващата я ръжда.

 • 4. Когато боята се олющи, например от камъче или, ако закачите вратата в бордюра при отварянето й, винаги бързо „туширайте” с малко боя. Не оставяйте метала „гол” и незащитен от природните елементи.

   

Как да почистим кожен салон

Коженият салон изисква по-специална поддръжка от текстилния. Добре поддържаният кожен салон ще издържи и на най-тежката експлоатация и ще запази красивия си и елегантен вид за дълго. Почистването на кожения салон не е трудно, но ще изисква малко време, за да стане както трябва:

 • 1. Купете препарат за почистване на кожа. Не се насочвайте към най-скъпите марки. В действителност вода и сапун с неутрално pH ще бъде достатъчно за ефективно почистване.

 • 2. При почистването на петна, използвайте повече от почистващия препарат върху петното. Веднага след като петното „излезе”, подсушете с чист парцал и след това със сешоар. Така ще елиминирате опасността върху кожата да се получи воден „пръстен”.

 • 3. Ако петното е упорито ще трябва да прибегнете до по-силен препарат. Евтината алтернатива е 4:1 вода и амоняк. Работете петно по петно.

 • 4. Ако искате да почистите рисунките на децата с пастели или мастило, използвайте проникващо масло и твърда четка. След като почистите, отново пръснете от маслото и подсушете.

 • 5. След като сте се отървали от петната, почистете целия салон с по-лек препарат и подсушете добре.

   

Как да размразим вратите и ключалките

 

Една от най-неприятните изненади рано сутрин е да открием, че ключалките и/или вратите на колата са замръзнали. Обикновено вратата замръзва заради влагата, натрупана между нея и уплътнението. Ключалката замръзва от конденз. Ето няколко начина да размразим ключалката и/или вратата.

 • 1. Проверете дали някоя от останалите врати не е замръзнала или е по-малко вкочанена. Ако дръжката се мести, дръпнете внимателно и сравнително силно вратата, но не прекалено, за да не счупите дръжката или скъсате уплътнението.

 • 2. Натиснете вратата навътре на няколко места по ръба й. След това леко дръпнете и пак натиснете. Ако започне да се мести, дори и малко, значително увеличавате шансовете си за бързото й отваряне.

 • 3. Не се срамувайте да влезете през багажника, ако само той се отваря. Запалите ли колата, проблемите бързо ще се решат.

 • 4. Ако ключалката е замръзнала, допрете дланта си до нея. Понякога топлината от тялото ще е достатъчна да я размрази след няколко секунди.

 • 5. Ако ключалката е сериозно замръзнала, нагрейте ключа на запалка и отново се опитайте да отключите. Повторете нагряването няколко пъти.

 • 6. Не използвайте остри инструменти, за да се опитвате да разделите вратата от уплътнението, тъй като рискувате да го скъсате или да повредите боята.

 • 7. Топла вода. Ако нищо не помага, полейте уплътнението и ключалката с хладка вода.

   

Дупка от цигара на седалката

Дупките от цигари са сред най-честите щети в интериора на всяка кола. Освен че са грозни, те дори ще понижат цената на автомобила, когато дойде време за неговото продаване. Има много начини дупките да се поправят. Сега ще ви представим един от тях, който е подходящ за по-малки дупки.

 • 1. С бръснач изстържете малко власинки от някое скрито място по интериора.

 • 2. Капнете няколко капки секундно лепило в дупката, докато се напълни наполовина.

 • 3. С пинсети поставете власинките в дупката, но не ги натискайте, само ги пуснете вътре.

 • 4. След като запълните дупката капнете още малко лепило, така че да се получи тънък слой. Внимавайте да не излезете от очертанията на дупката.

 • 5. Отново посипете власинки отгоре, докато дупката се заравни.

 • 6. Вече си имате поправена седалка. Е, може да не е съвсем „като нова”, но определено е много по-добре от грозна дупка, нали така?

   

Досадните скърцания в интериора

Често срещан проблем на повечето автомобили на възраст (а и на някои нови) е наличието на редица досадни тропания и скърцания в интериора. Ще ви покажем някои от най-популярните и ефективни методи за тяхното елиминиране.

 • 1. Силиконов спрей. Добрите силиконови спрейове са дълготрайни, не увреждат материи и метали. Чрез тях може да елиминирате скърцания в търкащи се части, например уплътнения, пластмасови кори, капаци, дори копчета и други ел. части, без да се притеснявате от проблеми с ел. инсталацията на автомобила.

 • 2. Двойнолепящо тиксо. Звучи смешно на пръв прочит, но с помощта на съвсем малко двойнолепящо тиксо може да забравите за всякакви тропания в корите на вратите например.

 • 3. Памук. Не, не за ушите. Понякога досадните тропания не са породени от части от автомобила, а от предметите, които държите в купето. Всички дребни монети, винтчета, резервни бушони и т.н. в жабката и централната конзола, чакат удобен момент, за да ви демонстрират музикалното си майсторство. Постелете нетапицираните места за съхраняване на дребни предмети с хубава памучна материя, или уплътнете кутийките, в които държите винтчетата си с малко памук.

 • 4. Винтчета и щипки. Проверете дали няма счупени, разхлабени или изпаднали и загубени винтчета и щипки. Понякога най-досадното тракане може да се окаже съвсем леко разхлабило се винтче, което на пръв поглед е наред.

 • 5. Дунапрен. С него може да уплътните различните кухини, особено във вратите и да намалите не само тракащите елементи, но дори околния шум.

 • 6. Магнити. Ако някое капаче не се затваря достатъчно добре или трака прекалено много, може да го „прилепите” с два магнита. За целта обаче ще ви трябват известен опит с изрязването на пластмаси така, че да направите място за магнитите, но не и да нарушите интериора.

 

BOSCH

iNJECTION SYSTEMS

Най-голямото предимство на Common Rail системата се състои в множеството възможности за адаптиране на цикъла на впръскване и на времето на впръскване.

Виж още

 

Къде да ни намерите

ул. "Вълко Шопов" № 14
гр. Пловдив
тел./факс:032 963 486
GSM: 0896 784 989
E-mail: automotors_f@abv.bg