-->

Пловдив, ж.к. Тракияул. Вълко Шопов 14 +359 896 784 989

СПИРАЧКИ И ХОДОВА ЧАСТ

Спирачна система

Не доливайте спирачна течност само защото е ниско нивото. За да е ниско ( и да ви свети лампата) има причина, или са износени накладките или има теч в системата. Нивото е така направено че при износване на накладките да светне лампата за ниско ниво. Своеобразен датчик за износване. Спирачната течност е хидроскопична и трябва да се сменява на всеки две години. Погледнете течността и ако има кафяв цвят, то е време да бъде сменена.

 

Как да проверим спирачната система

Изправността на спирачната система е от огромно значение за всеки автомобил. В това изречение няма нищо изненадващо, но въпреки това броят на колите със спирачни системи, които не са в отлично състояние, е впечатляващо голям. Но за съжаление повечето собственици не подозират това преди да е станало късно. Ето как да проверим лесно спирачната система:

 • 1. Ако педалът на спирачките е твърде мек, има прекалено голям ход или издава звук при натискането му, това е признак за ниско ниво на спирачната течност или друг проблем по „трасето” преди дисковете и накладките.

 • 2. Ако при спиране колата придърпа вляво или дясно,това означава, че не спира равномерно от двете страни. Причини за това могат да бъдат износени накладки или проблем по хидравличната система.

 • 3. Ако при спиране педалът „рита” или вибрира това може да е признак за изкривен спирачен диск. При автомобили с ABS е възможно при рязко спиране от висока скорост да се появи „ритане”, заради задействането на ABS системата, но не и при плавно намаляване на скоростта.

 • 4. Вдигнете колата на крик и свалете колелата. Проверете дали дисковете са гладки и равномерно износени, без резки и жлебове по спирачната повърхност. Почистете корозията по останалите елементи. Не забравяйте да проверите и задната страна на диска.

 • 5. Проверете накладките. Погледнете дали не са износени прекалено (ако са много тънки) или неравномерно.

 • 6. Проверете и всички жици на датчици и маркучи за спирачна течност, които достигат до съответния механизъм. Уверете се, че не са напукани и, че няма течове. Ако спирачна течност попадне върху спирачния диск, ще намали значително ефективността му.

 • Ако установите каквато и да е нередност в спирачната система, незабавно посетете сервиз.

   

Теч на спирачна течност по време на път

Пътувате си спокойно и при поредното намаляване на скоростта с помощта на спирачките усещате, че те работят значително по-зле. Спирате, проверявате системата и откривате теч на спирачна течност от самия спирачен механизъм. Разбира се с доливане на течност няма да стане. Най-малкото съотвеният спирачен диск ще се замърси със спирачната течност и ще стане неефективен, а и рискувате системата де се разхерметизира и последваща пълна загуба на спирачки. Ето как може да запазите целостта на системата, в здравата й част.

 • 1. Ще се наложи да вдигнете колата на крик и да свалите гумата.

 • 2. Отвийте гайката на тръбопровода достигащ до спирачния механизъм и отстранете тръбичката.

 • 3. Направете топче от станиол, фолио или друг подобен материал и го поставете в отвора на спирачния механизъм. Монтирайте тръбичката и затегнете гайката.

 • 4. По този начин ще елиминирате съответния спирачен механизъм от системата, но ще я запазите функционираща за останалите колела.

 • Не забравяйте, че този ремонт е временен само колкото да стигнете до сервиз. В никакъв случай не карайте с висока скорост. И не забравяйте да кажете на механика за топчето, което е в спирачния механизъм :)

   

Как работи ABS при автомобилите

ABS (anti-lock braking system) вече е стандартна функция за всички автомобили и е от ключово значение за ефективното спиране. Макар всички да знаем, че ABS е важен и помага, как точно работи тази система и при какви условия тя се задейства?

 • Намалява спирачния път

 • Най-голямото предимство на ABS е при спиране на хлъзгави пътища, както и при екстремно спиране при каране с висока скорост. Основната задача на ABS е да не позволява блокиране на колелата, което да доведе то тяхното плъзгане. Когато гумата се плъзга по пътя, вместо да се търкаля по него, нейното сцепление е много по-малко и това значително увеличава спирачния път. ABS не позволява това да се случи и така спирането е по-ефективно и бързо и позволява да въртите волана в процеса на спиране и да избегнете удар, без опасност да завъртите автомобила. Разбира се това не означава, че при спиране може да въртите волана спокойно. Става дума само за леки корекции.

 • Начин на работа

 • ABS се състои от няколко компонента. Първият включва сензори за следене на скоростта. Всяко колело е снабдено с такъв и той дава информация на системата за потенциалната опасност от блокиране. В тръбичките за спирачната течност има клапани, които контролират нейното движение. Когато клапанът в дадена тръбичка е затворен, независимо колко силно натискаме педала, спирачното усилие към нея остава непроменено. Всичко се управлява от контролер, който преценява кога дадено колело може да блокира и активира съответните клапани да се отварят и затварят колкото пъти е необходимо, за да поддържат спирачно усилие, но не и то да е прекалено.

 • Когато ABS системата работи ефективно, шофьорът ще усети пулсиране в педала на спирачките. То е породено именно от отварящите и затварящи се клапани и е напълно нормално, т.е. когато го усетите, не отпускайте педала, мислейки си, че нещо е повредено. Разбира се то ще се появява само при рязко спиране, а не постоянно. Ако дори и при леко натискане на педала винаги има вибрации или пулсиране, това са признаци за изкривен спирачен диск или други проблеми. 

   

Как работи тракшън контролът

Тракшън контролът е една от най-важните автомобилни системи за сигурност. Постепенно тя става задължителна функция за всеки автомобил, независимо от класа му. Но как точно работи и с какво е полезна?

 • Предназначение

 • Основната цел на тракшън контрола е да преотвратява приплъзване на автомобила. От английски „тракшън”, означава „сцепление”. Задачата на тракшън контрола е да разпределя мощността между двигателните колела така, че да намалява опасността от загубата на сцепление и хлъзгането им. Може да се каже, че системата действа с идеята на ABS, но не при спиране, а при ускорение. Ще усетите основното предимство от тракшън контрола най-вече на мокри и хлъзгави пътища, когато ускорявате или влизате по-рязко в завой.

 • Устройство

 • Система от сензори постоянно следи поведението на колелата. Ако засече опасност от приплъзване, може да предприеме няколко различни начина за предотвратяването му. Според вида на тракшън контрола и самия автомобил, системата може да варира. В основата си обаче тя е на сходен принцип и може да отнема подаваната от шофьора газ, като по този начин да предотврати предаването на твърде много мощност към задвижващите колела. Тя може и да увеличи подаваната мощност към друго колело, ако това ще помогне за запазването на траекторията на автомобила. Ако се налага, тракшън контролът може да използва ABS системата и да упражни минимално спирачно усилие върху едно или повече колела и отново да намали приплъзването.

 • При всички автомобили, които са оборудвани с тракшън контрол, системата е постоянно активна и следи за поведението на колата. Когато тя упражнява каквато и да е дейност върху него, на таблото ще премигва предупредителен сигнал. Обикновено шофьорът не усеща „прехвърлянето” на мощността от едно колело на друго, нито дори упражняваното спирачно усилие. Може да ви направи впечатление обаче резкият моментен спад на подаваната от вас газ: натискате педала, но колата не ускорява. Ако премигва преупредителният сигнал в същото време, значи системата не позволява превъртането на колелата. Затова тракшън контролът е добър за хлъзгави пътища, но трябва да бъде изключван, ако измъквате колата от кал или дълбок сняг, защото постоянно ще се активира и напрактика ще ви пречи, вместо да помага.

   

Сервото при автомобилите

Благодарение на сервото можем да маневрираме и в най-трудните места с един пръст. Системата вече се приема за даденост. Добре е да я познаваме, за да можем да реaгираме в случай на проблем. Днес има няколко различни версии на серво системата.

 • Хидравлична

 • Първата е напълно хидравлична и е изобретена от Citroen през 70-те. Хидравлично рамо е поставено в кормилната рейка и е разделено на две чрез планка. Едното рамо е наполовина по-леко от другото като балансът се запазва между силното налягане на хидравличната течност. Специален клапан контролира на къде да се насочва течността при завъртане на волана. Помпа, свързана с ремък, генерира налягането и завърта течността. Излишъкът се съхранява в резервоар в двигателния отсек. Той варира според радиуса на завъртане на колелата.

 • Сервотроник

 • Това е комбинация между хидравлична и електрическа система. Рейката е хидравлична, но е свързана с електрическа система, която стига до контролер и от него до волана. Именно тук се решава какъв електрически импулс да се изпрати до пиньона в рейката, на базата на скоростта и радиуса на завиване.

 • Електрическа система

 • Все повече модерни автомобили разполагат с изцяло електрическо серво. Вместо хидравлично рамо, се поставя електромотор в рейката, който върши същата работа. Останалата част от системата е същата като при сервотроника.

   

Трудности при завъртане на волана

Ако воланът промени поведението си и започне да се завърта трудно, ще си имате проблеми. Понякога всякакво движение с волана става по-трудно, но в някои случаи се променя само част, например при ляв завой или дори при само определен градус на завъртане. Във всеки случай обаче, това е признак за проблем, който не трябва да се подценява.

 • 1. Възможно е да става дума за леки проблеми като смяна на втулки на кормилната рейка.

 • 2. Но може да има и изкривяване на компонент по кормилната уредба. Причина за това може да бъде както лек инцидент с друг автомобил, така и просто щета от дупките по нашите „прекрасни” пътища.

 • 3. Ако автомобилът е с хидравлика, проверете и самата хидравлична система. Ако има течове, замърсяване на течността или повредена помпа, резултатът ще е точно затрудняване на завъртането на волана.

 • 4. Ако автомобилът е с електрическо серво, възможно е да има повреди по системата или електромотора и той да не работи постоянно и ефективно.

 • 5. Вероятна причина е и износване на основните компоненти на рейката, поради старост. В такъв случай единственото решение е смяна на цялата рейка.

   

Проблеми по ходовата част

 

Окачването винаги поема най-голямата част от „емоциите” по пътищата, както и последиците от тяхното качество, което у нас, както знаем, е на традиционно ниско ниво. Затова е добре да можем да диагностицираме евентуалните проблеми по ходовата част преди да са станали прекалено големи и скъпи. Ето няколко метода за успешното им локализиране.

 • 1. Макар че ще е трудно, намерете хубав прав участъксъс сравнително здрав и равен път. Ускорете до около 90 км/ч. и леко отпуснете захвата си на волана, оставяйки в позиция във всеки момент да "вземете в ръце" управлението на автомобила. Ако колата започне да дърпа вляво или дясно, или се налага постоянно да правите корекции с волана, може да има редица причини за това. От неправилно напомпани или износени гуми, през изкривена или небалансирана джанта до лош реглаж на предницата или износени компоненти по кормилната рейка.

 • 2. Следващият тест е по-лесен, тъй като трябва да го проведете на неравен път. Ускорете постепенно до около 35-40 км/ч. и обърнете внимание на поведението на автомобила. Ако често се опитва да ви изхвърли от седалката или „потъва” много рязко в неравностите е възможно амортисьорите или пружините да са износени.

 • 3. Намерете голямо празно пространство (празен паркинг например) и карайте в сравнително тесен кръг с около 50 км/ч. Ако колата се накланя прекалено много ще трябва да проверите амортисьорите и пружините. Ако воланът тресе или е нестабилен в завоя, е възможно да има проблеми по кормилната рейка или сервото. Износени маншони или изкривени компоненти по окачването ще накарат колата да не може да поддържа кръга равномерно.

 • 4. Сега карайте направо при около 50 км/ч. и направете няколко резки манерви наляво и надясно. Ако чуете тракане или метални удари ще трябва да проверите карета, полуоски, маншони и дори амортисьори, ако колата се залюлее прекалено много. Ако воланът не е прецизен, вероятно ще се наложи ремонт на рейката.

 • 5. По време на движение се вслушвайте за скърцащи „гумени” шумове, те са признак за износени амортисьори.

 • 6. Ако чуете метално тракане, стържене или бучене по време на движение, е възможно да има износени лагери.

 • При локализирането на какъвто и да е потенциален проблем посетете сервиз за неговото диагностициране и отстраняване. Не рискувайте безопасността си.

   

Как да се грижим за гумите

Гумите са важен елемент ота автомобила и изискват специално внимание. За мнозина това се изразява главно в проверка на налягането от време на време и пръскането им с препарат, за да не изглеждат захабени. За съжаление грижите за гумите далеч не се изчерпват само с това.

 • 1. Проверявайте дали балансиращите тежести са по местата си. Не е рядкост да се отлепят и паднат, което може да доведе до друсане, дискомфорт, влошено управление.

 • 2. Не забравайте и винтилите. Проверявайте дали не изпускат и задължително дали капачките им са по местата си и са в добро състояние.

 • 3. Проверявайте дълбочината на грайфера. За целта може да използвате монета от 5 стотинки, която да поставите с обърната 5-ца между грайферите. Ако плоската част на 5-ицата се вижда или още по-лошо – виждат се звездичките на монетата, грайферът напрактика е твърде тънък и гумата е за смяна.

 • 4. Проверявайте гумите и за камъчета и пирони, които са заклещени между грайферите и ги премахвайте.

 • 5. Следете и износването на гумите. За да осигурите равномерно износване сменяйте местата им веднъж на няколко хиляди километра.

BOSCH

iNJECTION SYSTEMS

Най-голямото предимство на Common Rail системата се състои в множеството възможности за адаптиране на цикъла на впръскване и на времето на впръскване.

Виж още

 

Къде да ни намерите

ул. "Вълко Шопов" № 14
гр. Пловдив
тел./факс:032 963 486
GSM: 0896 784 989
E-mail: automotors_f@abv.bg